6/3/10

Η Δύναμη των Τεσσάρων


Πως 4 απλές ερωτήσεις μπορούν να αλλάξουν την ζωή σας


Οι περισσότεροι άνθρωποι που συναντώ έχουν κάποιο θέμα σε κάποιο σημείο της ζωής τους. Εάν θέλετε να διαχειριστείτε καλύτερα τη ζωή σας, την σχέση σας, την δουλειά σας, τα οικονομικά σας, απαντήστε σε τέσσερις σύντομες ερωτήσεις.

1) Το πρώτο βήμα είναι να διατυπώσετε το θέμα που αντιμετωπίζετε αυτή τη στιγμή.
2) Στην συνέχεια απαντήστε στις ερωτήσεις που ακολουθούν.

«Σύμφωνα με ποιον..;»
«Τι θα συνέβαινε εάν το έκανες / ή εάν δεν το έκανες;»
«Πως ακριβώς… ;»
«Ποιος ακριβώς…;»


Η μέθοδος αυτή βοηθάει σε μεγάλο βαθμό να συγκεκριμενοποιήσετε το θέμα που αντιμετωπίζετε απλά και μόνο μέσω των λέξεων που επιλέξατε να χρησιμοποιήσετε και των ιδεών (πεποιθήσεων) που κρύβονται στις απαντήσεις σας. Μέσω αυτών των λέξεων θα σας είναι τελείως ξεκάθαρο τι πιστεύετε βαθειά (πιθανόν να πρόκειται για παρερμηνεία, για ένα περιορισμό που κάποτε ίσως σας εξυπηρετούσε ή σας φαινόταν λογικός ή για κάτι που απλά νομίζετε ότι είναι έτσι).

Στη συνέχεια, χρειάζεται να αποφασίσετε συνειδητά, εάν αυτή η πεποίθηση που έχετε είναι σωστή ή αν απλά, εφόσον δεν σας εξυπηρετεί θα ήταν καλό να την αλλάξετε με μια καλύτερη, νεα πεποίθηση γύρω από το θέμα.

Ενώ απαντάτε στις ερωτήσεις… να θυμάστε, βρίσκεστε ακόμα στον στάδιο εντοπισμού των κύριων πληροφοριών που έχετε γύρω από αυτό το θέμα.

Η διαδικασία αυτή είναι διαφωτιστική και πολύ δυνατή. Και θα σας βοηθήσει στην χαρτογράφηση της ζωής σας, κάθε φορά που θα επιλέγετε να την χρησιμοποιήσετε. Είναι σαν να βγάζεις τον χάρτη και να βλέπεις που βρίσκεσαι τώρα… σε σχέση με το που θέλεις να πας… όπως και το τι παρεμβάλλεται μεταξύ του σημερινού σημείου και του σημείου που θέλετε να φτάσετε. (Οι πεποιθήσεις παρεμβάλλονται!)

Ας δούμε καλύτερα ένα παράδειγμα σχετικά με κάποιον που δυσκολευόταν να βρει δουλειά.
Η συζήτηση ήταν περίπου έτσι:

Α - «Δεν υπάρχουν πια δουλειές στην αγορά. Υπάρχει κρίση.»
Β –«Δεν υπάρχουν δουλειές για κανέναν;»
Α – «Κανείς από τους φίλους μου δεν εργάζεται.. Δεν υπάρχουν δουλειές. Στις ειδήσεις όλοι για αυτό μιλάνε.»
Β – «Κανείς από τους φίλους σου δεν εργάζεται;»
Α – «Ε, κάποιοι εργάζονται. Αλλά… ο υπεύθυνος του γραφείου εύρεσης εργασίας μας λέει ότι δεν υπάρχουν δουλειές τώρα»
Β – «Οπότε, ο υπεύθυνος του γραφείου είναι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχουν καθόλου δουλειές»
Α – «Ναι..»
Β- «Σκέφτηκες ποτέ ότι ίσως χρειάζεται να συνεργαστείς με κάποιο άλλο γραφείο εύρεσης εργασίας;»
Α – (Μεγάλη παύση…) Εμ, ίσως έχεις δίκιο. Πόσο επιτυχία μπορεί να έχει στο να μας βρει δουλειά εφόσον είναι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχουν καθόλου δουλειές;»
Ο «Α» επέστρεψε σπίτι του, βρήκε ένα νέο γραφείο εύρεσης εργασίας και φυσικά βρήκε δουλειά.

Θα χρειαστεί να κάνετε έναν ειλικρινή διάλογο με τον εαυτό σας (ή με κάποιον που χρειάζεται την βοήθειά σας). Η διαδικασία των τεσσάρων ερωτήσεων είναι πολύ απλή και αποτελεσματική. Αποδεικνύει πόσο μπερδεμένοι είμαστε πολλές φορές με κάποιες πληροφορίες ή πεποιθήσεις βάσει των οποίων, κινούμαστε και αποφασίζουμε στη ζωή μας. Εάν όμως αποφασίσετε να κάνετε ένα απλό βήμα δεξιά, ή αριστερά ή μπροστά, η οπτική σας γωνία θα αλλάξει. Και ίσως ο κόσμος να είναι τελείως διαφορετικός από τη νέα θέση που βρίσκεστε. Θα βλέπετε...διαφορετικά.

Μάρια Λαουτάρη
Relationship Coach