13/12/10

Πως λειτουργεί ο εγκέφαλός μας (1o μέρος) - ΑΝΤΙΛΗΨΗ

Όταν καταλάβεις πως λειτουργεί ο εγκέφαλός σου, μπορείς να καταλάβεις καλύτερα τις εμπειρίες της ζωής σου.

Οι εμπειρίες που έχεις στη ζωή σου, δεν είναι τίποτα πέρα από τις ερμηνείες που δίνεις εσύ σε γεγονότα που συμβαίνουν γύρω σου. Ανάλογα τις εμπειρίες που είχες έως σήμερα, ερμηνεύεις τα γεγονότα βάσει των σκέψεων και των συναισθημάτων που έχεις για αυτά. Ο εγκέφαλός μας ψάχνει διαρκώς την ερμηνεία όσων συμβαίνουν ώστε να μπορεί να κατηγοριοποιήσει ένα γεγονός.

Με αυτό το σκεπτικό, επειδή όλοι έχουμε διαφορετικές προσωπικές εμπειρίες, δίνουμε και διαφορετική ερμηνεία σε γεγονότα δηλαδή άλλος θεωρεί ότι είναι κακό και άλλος καλό ή ουδέτερο για τη ζωή του.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο κόσμος και οι ερμηνείες που έχεις δώσει σε οτιδήποτε σου συνέβη, αποτελούν τη δική σου αντίληψη πραγμάτων βάσει όσων εσύ πιστεύεις. Δεν πρόκειται για αντικειμενική παρατήρηση. Αυτό είναι που μας κάνει μοναδικούς, εφόσον κανείς στον κόσμο δεν έχει ακριβώς τις ίδιες εμπειρίες, συναισθήματα και σκέψεις με εσένα.

Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα στη ζωή σου εάν μπορούσες να ελέγχεις καθημερινά όλες τις ερμηνείες που δίνεις σε αυτά που συμβαίνουν; Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα στη ζωή και το μέλλον σου; Όταν το καταλάβεις αυτό καλά, δεν θα αφήνεις άλλους να σε επηρεάζουν μέσω των δικών τους ερμηνειών και αντιλήψεων, γιατί θα ξέρεις ότι εκείνοι έτσι το βλέπουν γιατί έχουν άλλες προσωπικές εμπειρίες.

 Εάν πιστεύεις ότι κανείς δεν πρόκειται ποτέ να σε αγαπήσει πραγματικά, τότε θα έχεις δίκιο
 Εάν πιστεύεις ότι ο σύντροφός σου δεν είναι άξιος εμπιστοσύνης, τότε θα έχεις δίκιο
 Εάν πιστεύεις ότι δεν υπάρχει ελπίδα στη ζωή σου να πετύχεις κάτι σπουδαίο, τότε θα έχεις δίκιο
 Εάν όλη η προσοχή σου εστιάζεται στο τι πάει λάθος, αυτό θα πιστεύεις, ότι όλα στη ζωή σου πάνε λάθος

Στην κοινωνία μας, οι περισσότεροι έχουμε μάθει να εστιαζόμαστε στα αρνητικά οπότε έχουμε συνηθίσει να είμαστε αρνητικοί. Μας είναι εύκολο να πείθουμε τον εαυτό μας ότι βρισκόμαστε στη λάθος σχέση, στη λάθος δουλειά, στη λάθος οικογένεια και ότι η επιτυχία συμβαίνει μονίμως σε άλλους, όχι σε εμάς.

Θα ήθελα να σου υπενθυμίσω απλά ότι οι πολύ επιτυχημένοι άνθρωποι ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ δεν σκέφτονται έτσι. Ο τρόπος που αντιλαμβάνονται τα πράγματα είναι ότι ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΑ και οτιδήποτε επιθυμούν να πετύχουν ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ στη ζωή τους. Επειδή αυτό πιστεύουν, δραστηριοποιούνται στην κατεύθυνση του στόχου τους, τον οποίο αργά ή γρήγορα πετυχαίνουν.
Εσύ τι πεποιθήσεις έχεις δημιουργήσει για τον κόσμο; Ίσως ο λόγος που δεν έχεις αυτό που επιθυμείς, να είναι το αποτέλεσμα αυτού που πιστεύεις εσύ ο ίδιος. Θέλεις να το ξανασκεφτείς λοιπόν;

Marea Laoutari / Life & Relationship Coach