14/6/10

Οι 6 Βασικές Ανθρώπινες Ανάγκες και η ερμηνεία τους

Ερμηνεία των 6 Βασικών Ανθρώπινων Αναγκών

Υπάρχουν 6 Βασικές Ανθρώπινες Ανάγκες παγκοσμίως. Όλοι οι άνθρωποι έχουν τις ίδιες ανάγκες ανεξάρτητα από το φύλο τους, το χρώμα τους, την κουλτούρα τους και τα κοινωνικά χαρακτηριστικά τους. Η μοναδική διαφορά μεταξύ των ανθρώπων είναι οι τρόποι με τους οποίους καλύπτουν κάθε μία από αυτές τις ανάγκες τους.
Δεν υπάρχουν σημαντικές και ασήμαντες ανάγκες. Κάθε άνθρωπος χρειάζεται να καλύπτει όλες τις ανάγκες του καθημερινά και για το λόγο αυτό, επιλέγει διαφορετικούς τρόπους για να το πετύχει.
Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τους τρόπους (τα «οχήματα») που χρησιμοποιούμε για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Κάποιοι τρόποι είναι δημιουργικοί ενώ κάποιοι άλλοι είναι καταστροφικοί. Αυτό μπορεί να αλλάξει και σε κάποιες περιπτώσεις είναι αναγκαίο να αλλάξει για να πετύχουμε αλλαγές και πρόοδο στη ζωή μας.
Χρειάζεται να γνωρίζουμε ότι ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, όταν ο ένας καλύπτει 2 βασικές ανάγκες του συντρόφου / φίλου / συγγενή / συνεργάτη τότε αυτοί οι δύο άνθρωποι έχουν κάποια σχέση. Όταν καλύπτονται 4 βασικές ανάγκες, η μεταξύ τους σχέση υπάρχει μεταξύ τους σύνδεση. Όταν καλύπτονται και οι 6 βασικές ανάγκες αυτή η σχέση είναι ιδανική και ο ένας δεν θα αποχωριστεί ποτέ τον άλλον. Θα υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη, σεβασμός και αγάπη.
Ας δούμε όμως τι σημαίνει κάθε μία από τις 6 Βασικές Ανθρώπινες Ανάγκες.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Ασφάλεια σημαίνει να αισθάνομαι άνετα. Να απολαμβάνω τη χαρά και να αποφεύγω τον πόνο. Λέξεις-κλειδιά για την ασφάλεια είναι: Άνεση, ασφάλεια, σταθερότητα, πατώ στα πόδια μου, προβλέψιμη κατάσταση, προστασία

ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ / ΠΟΙΚΙΛΙΑ
Η ποικιλία και οι προκλήσεις μας διευρύνουν συναισθηματικά και ουσιαστικά. Το σώμα μας, το μυαλό μας, η συναισθηματική μας υγεία χρειάζονται ποικιλία, άσκηση, αίσθηση απρόβλεπτου, εκπλήξεις, υπέρβαση, διαφορετικότητα κλπ. για να αναπτυχθούν και να διευρυνθούν μέσω των καινούργιων εμπειριών

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ
Κάθε άνθρωπος χρειάζεται να αισθάνεται μοναδικός, ιδιαίτερος, σημαντικός, αναγκαίος και επιθυμητός. Λέξεις – κλειδιά για τη Σημαντικότητα είναι: Υπερηφάνεια, σημαντικότητα, επιτυχία, επιδόσεις, τελειότητα, αξιολόγηση, πειθαρχία και ανταγωνιστικότητα

ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΗ
Όλοι χρειαζόμαστε τη σύνδεση με άλλα ανθρώπινα πλάσματα και όλοι προσπαθούμε και ελπίζουμε να πάρουμε αγάπη. Λέξεις-κλειδιά για την Αγάπη και Σύνδεση είναι: Ένωση, μαζί, εμείς, πάθος, ενότητα, ομάδα, ζεστασιά, τρυφερότητα, ρομαντισμός

ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Τα πάντα στη φύση είτε αναπτύσσονται / προοδεύουν / μεγαλώνουν είτε πεθαίνουν. Χρειάζεται να αναπτυσσόμαστε συνεχώς συναισθηματικά, πνευματικά, ψυχικά και σωματικά. Λέξεις – κλειδιά: Μαθαίνω, αναπτύσσομαι, εξελίσσομαι, γνωρίζω, δοκιμάζω κλπ.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Κάθε άνθρωπος επιθυμεί να υπερβεί τον εαυτό του και τις προσωπικές του ανάγκες και να προσφέρει στους άλλους. Οι γονείς προσφέρουν στα παιδιά τους, οι δάσκαλοι στους μαθητές τους, κάποιοι κάνουν φιλανθρωπίες, άλλοι βοηθούν ένα ζητιάνο στο δρόμο, ένας φίλος προσφέρει μια συμβουλή, ένας συνεργάτης κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια για να βοηθήσει ένα πελάτη του χωρίς οικονομικό όφελος, ένας γιατρός θεραπεύει τον ασθενή του, ένας πνευματικός εξομολογεί, κάποιος σου προσφέρει αυτό που χρειάζεσαι, ένας οδηγός σε αφήνει να προσπεράσεις με χαμόγελο κλπ. Τα πάντα στο σύμπαν συμμετέχουν σε όλα τα υπόλοιπα πέραν των προσωπικών τους αναγκών, διαφορετικά εξαφανίζονται.

Ερμηνεία των 6 Βασικών Ανθρώπινων Αναγκών με παραδείγματα

Οι πρώτες 4 Βασικές Ανάγκες, Ασφάλεια, Ποικιλία, Σημαντικότητα, Αγάπη / Σύνδεση αποτελούν τις Ανθρώπινες Ανάγκες και είναι απαραίτητες για την επιβίωση του ανθρώπου. Είναι οι θεμελιώδεις ανάγκες της προσωπικότητας – όλοι χρειάζεται να αισθάνονται ότι τις καλύπτουν τουλάχιστον έως ένα βαθμό.
Οι υπόλοιπες δυο, Ανάπτυξη και Συμμετοχή αναφέρονται ως Πνευματικές Ανάγκες και είναι απαραίτητες για την ανθρώπινη ικανοποίηση και ολοκλήρωση. Αποτελούν τις ανάγκες του πνεύματος και παρατηρείται ότι δεν βρίσκουν όλοι τους κατάλληλους τρόπους να τις καλύψουν, παρόλο που είναι απαραίτητο για την μακροπρόθεσμη ευτυχία του ανθρώπου.
Συνήθως, σε κάθε άνθρωπο, δύο είναι οι Βασικές ανάγκες που κυριαρχούν ως προτεραιότητά του. Αυτές οι δυο ανάγκες είναι τόσο εμφανείς και αναγκαίες για το άτομο, που θα έκανε τα πάντα για να τις καλύψει. Όταν ανακαλύπτουμε τις δυο κύριες ανάγκες του ατόμου, μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε και τα κίνητρα που οδηγούν αυτόν τον άνθρωπο στις αποφάσεις και τις συμπεριφορές του. Αντιλαμβανόμαστε τι δίνει νόημα και κίνητρο στη ζωή του.
Όλοι βιώνουμε τις 6 Βασικές Ανάγκες. Παρόλα αυτά, όλοι βρίσκουν διαφορετικούς τρόπους να καλύπτουν αυτές τις ανάγκες. Επίσης, κάθε μία από τις ανάγκες μπορούν να ικανοποιηθούν με τρόπους που είναι δημιουργικοί ή καταστροφικοί. Για παράδειγμα, η ανάγκη της ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ μπορεί να καλυφθεί με το να σπουδάσεις και να πάρεις ένα πτυχίο, με το να κάνεις μόνο τα απολύτως απαραίτητα και να αποφεύγεις κάθε είδους πρόκληση ή με το να συσσωρεύεις χρήματα και υλικά αγαθά.
Η ανάγκη ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ μπορεί να καλυφθεί με το να διαβάζεις πολλά διαφορετικά βιβλία, με το να συναντάς πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, να κάνεις επικίνδυνα σπορ ή με το να απειλείς τη ζωή κάποιου με βίαιο τρόπο. Κάποιοι τρόποι ικανοποίησης αυτών των αναγκών είναι καλοί για τους ανθρώπους, καλοί για τους συνανθρώπους τους και την κοινωνία ενώ κάποιοι άλλοι είναι καταστροφικοί για όλους
Η ανάγκη ΑΓΑΠΗΣ / ΣΥΝΔΕΣΗΣ μπορεί να ικανοποιηθεί μέσα από καλές πράξεις και ευγένεια ή από το να κυριαρχείς στους άλλους και να τους πιέζεις να σου δείξουν την εκτίμησή τους.
Η ανάγκη ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑΣ μπορεί να ικανοποιηθεί με το να είσαι ο καλύτερος σε κάτι ή ο χειρότερος.
Με τον ίδιο τρόπο, η ανάγκη για ΑΝΑΠΤΥΞΗ μπορεί να καλυφθεί με το να γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος, να μαθαίνεις καινούργια πράγματα, να αναπτύσσεις νέα ταλέντα ή να γίνεις ο πιο επιτυχημένος εγκληματίας.
Τέλος η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ μπορεί να καλυφθεί με το να βοηθάς προσφέροντας τις υπηρεσίες σου στους άλλους ή να τους αποσυντονίζεις και να τους αναστατώνεις.
Η μέθοδος των 6 Βασικών Ανθρώπινων Αναγκών είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να προσδιορίσεις το επίπεδο ευτυχίας και πληρότητας σε κάθε ανθρώπινο πλάσμα. Όταν καταλαβαίνεις πως κάποιος άνθρωπος ικανοποιεί τις σημαντικές ανάγκες του, αντιλαμβάνεσαι τι του δίνει χαρά ή δυστυχία. Για παράδειγμα, κάποιος έχει ως σημαντικότερη ανάγκη την ΣΥΝΔΕΣΗ / ΑΓΑΠΗ. Για να καλύψει αυτή την ανάγκη χρειάζεται να νοιώθει ότι τον εκτιμούν και τον αναγνωρίζουν όλοι όσοι τον συναντούν καθημερινά. Διαφορετικά, αισθάνεται ότι δεν τον αγαπούν και βιώνει πόνο. Πόσες πιθανότητες έχει σε καθημερινή βάση να τον εκτιμούν και να του δίνουν αναγνώριση όλοι όσοι τον συναντούν; Πολύ λίγες. Αυτό το άτομο παγιδεύει τον εαυτό του για να αισθάνεται έλλειψη αγάπης κάθε μέρα.
Ένας άλλος άνθρωπος μπορεί να αξιολογεί ως κυρίαρχη ανάγκη του την Σύνδεση και την Αγάπη. Αλλά για να αισθανθεί Αγάπη και Σύνδεση, χρειάζεται να πει «Σ’αγαπώ» στο παιδί του ή στον σύντροφό του. Πόσες πιθανότητες έχει αυτός ο άνθρωπος να νοιώσει Σύνδεση κάθε ημέρα; Η απάντηση είναι ότι έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες. Οι άνθρωποι έχουν τον έλεγχο της κάλυψης των αναγκών τους που εξαρτάται από τους τρόπους που επιλέγουν να τις καλύψουν ή να μην τις καλύψουν και από την απόφασή τους σχετικά με το τι χρειάζεται να συμβεί για να αισθανθούν ότι τις καλύπτουν.
Ένα ακόμα παράδειγμα. Κάποιος μπορεί να αξιολογεί την Αγάπη και την Ασφάλεια ως τις πρωταρχικές ανάγκες του. Η ερώτηση είναι, ποια αξιολογείται ως πρώτη και ποια ως δεύτερη. Κάποιος που έχει την ΑΣΦΑΛΕΙΑ ως πρώτη ανάγκη, δεν θα εκφράσει ΑΓΑΠΗ ούτε θα αισθανθεί ΑΓΑΠΗ έως ότου νοιώσει μεγάλη ασφάλεια. Από την άλλη πλευρά, κάποιος που έχει ως πρώτη ανάγκη την ΑΓΑΠΗ και δεύτερη την ΑΣΦΑΛΕΙΑ, θα συνεχίσει να εκφράζει και να αισθάνεται αγάπη ακόμα κι αν η αγάπη φαίνεται να καταρρέει στη σχέση. Όταν καταλάβεις ξεκάθαρα ποιες ανάγκες αξιολογείς στη ζωή σου ως κύριες, είναι πιθανό να μπορείς καλύτερα να ερμηνεύσεις παλαιότερες αποφάσεις και συμπεριφορές σου και να επιλέξεις να αλλάξεις τις προτεραιότητές σου. Μια σύζυγος που είχε στο παρελθόν θέσει την Ασφάλεια ως πρώτη ανάγκη και την Αγάπη ως δεύτερη μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει αυτό για την σχέση της και τη ζωή της και να επιλέξει να βάλει πρώτη την Αγάπη προς τον σύντροφό της και δεύτερη την Ασφάλεια, οπότε να μπορεί να αισθάνεται αγάπη ακόμα και σε καταστάσεις που υπάρχει ανασφάλεια. Αυτό από μόνο του μπορεί να αλλάξει ριζικά την σχέση τους.
Από τα παιδικά μας χρόνια, όλοι αναπτύξαμε ένα σύστημα που να μας επιτρέπει να καλύπτουμε επαρκώς τις 6 Βασικές Ανθρώπινες Ανάγκες μας και επίσης ένα σύστημα πεποιθήσεων του τι χρειάζεται να συμβεί (τα «οχήματα») για να αισθανθούμε ότι οι ανάγκες μας καλύπτονται.


Μάρια Λαουτάρη
Relationship Coach

Δεν υπάρχουν σχόλια: