10/2/10

Ο φόβος της Δέσμευσης

Κάποιοι στίχοι τραγουδιών αναφέρουν συχνά εκφράσεις του στυλ... "Πριν αποφασίσεις να ζητήσεις το χέρι της κοπέλας σου, ζήσε πρώτα την ελευθερία σου όσο περισσότερο μπορείς!"

Αντιλαμβάνεστε το νόημα των στίχων αυτών... Λένε ότι η δέσμευση σημαίνει να χάνεις την ελευθερία σου. Εννοούν ότι από τη στιγμή που θα δεσμευτείτε, θα πρέπει να συνηθίσετε να βλέπετε την ανεμελιά και τις βόλτες στην εξοχή πίσω από... "τα σίδερα της φυλακής".

Εάν αυτό όμως είναι η δέσμευση σε μια σχέση, τότε ποιος νοήμων άνθρωπος θα δεσμευόταν ποτέ; Ολοι single θα παραμέναμε!

Μήπως οι αδέσμευτοι άνθρωποι κάτι χάνουν τελικά σε σχέση με τους... δεσμευμένους;

Τόσο οι "ελεύθεροι" όσο και οι "δεσμευμένοι", χάνουν κάποιες από τις ελευθερίες που είχαν, γιατί παράλληλα, κερδίζουν άλλες, καινούργιες ελευθερίες.
Οταν δεσμευόμαστε στην αγάπη και στον σύντροφό μας, εθελοντικά παρατάμε την ελευθερία να φλερτάρουμε με άλλους ανθρώπους, με αντάλλαγμα το δικαίωμα να βρισκόμαστε με τον δικό μας άνθρωπο, τον σύντροφό μας σε καθημερινή βάση. Επιπλέον, κερδίζουμε την δυνατότητα να δημιουργήσουμε μια σχέση αγάπης, στοργής, κατανόησης, έρωτα και υποστήριξης στα εύκολα και στα δύσκολα. Κερδίζουμε την δυνατότητα ακόμα και να δημιουργήσουμε την δική μας οικογένεια με συνοδοιπόρο και συμπαραστάτη τον σύντροφό μας.

Φυσικά, είναι πολύ δύσκολο να δημιουργήσεις σχέση αληθινής αγάπης με κάποιον που θεωρείς προσωρινό στη ζωή σου.

Αυτό που δημιουργεί όλο το μπέρδεμα στο θέμα της δέσμευσης είναι το εξής.

Οι άνθρωποι που δεσμεύονται σε κακές σχέσεις πολλές φορές ζηλεύουν την ελευθερία των αδέσμευτων ανθρώπων. Ομως, όσοι βρίσκονται σε μια καλή σχέση με τον σύντροφό τους δεν ζηλεύουν ποτέ τους αδέσμευτους φίλους τους. Μάλλον το αντίθετο. Είναι ευγνώμονες και πολύ χαρούμενοι που δεν είναι πια μόνοι τους.

Τα πλεονεκτήματα μιας καλής σχέσης υπερτερούν σε σχέση με τα πλεονεκτήματα να παραμένεις μόνος σου, σε κάθε περίπτωση. Οταν οδηγείς Mercedes δεν σου λείπει το παλιό σου Fiat. Ομως εάν οδηγείς Mercedes που χρειάζεται συνέχεια συνεργείο, ε... είναι πιθανόν να σου λείπει το Fiat-άκι σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: